Er bestaat geen eerlijke mobiele telefoon in Nederland. Dit is wel hard nodig. In onze mobiele telefoon zit onder andere koper, kobalt en coltan. Deze drie grondstoffen worden uit Congo gehaald. Congo is rijk aan grondstoffen, maar is tegelijkertijd het één na armste land ter wereld. Van de opbrengsten van de grondstoffen profiteert alleen een kleine groep elite bestaande uit politici, legerleiders en zakenlieden.
De arme bevolking werkt vaak onder zware en gevaarlijke omstandigheden in de mijnbouw. Ze werken voor lage lonen gemiddeld 10 uur op een dag. Hele families met kinderen voelen zich genoodzaakt om in de mijnbouw te werken om te overleven in de armoedespiraal.
In Oost-Congo woedt sinds 1996 een burgeroorlog. Een aantal grondstoffen die gebruikt worden in onze mobiele telefoons spelen een belangrijke rol in dit conflict. Deze grondstoffen worden ook wel conflictgrondstoffen genoemd omdat de opbrengst uit de illegale handel bijdraagt aan de financiering van het conflict, bijvoorbeeld door het kopen van wapens of door het betalen van salarissen aan de rebellen. Ook wordt de lokale bevolking in de conflictgebieden vaak gedwongen om voor de strijdende partijen in de mijnbouw te werken. De strijders maken zich hierbij schuldig aan groffe mensenrechtenschendingen. Mobiele telefoons waar deze conflictgrondstoffen in verwerkt zijn, worden daarom bloedmobieltjes genoemd.
De producenten van mobiele telefoons en andere electronica kopen hun grondstoffen niet rechtstreeks in, maar werken met half-fabrikaten. Naar eigen zeggen is het daardoor moeilijk om goed terug te kijken in de productieketen. Maar als zij geen druk uitoefenen op de productieketen dan blijven wij bellen met bloed aan onze handen.
FairPhone is een initiatief die een eerlijke productie wil ontwikkelen voor mobiele telefoons. Zij willen de complexe en niet transparante productieketen van de mobiele telefoons inzichtelijk maken. FairPhone start met het ontwikkelen van een eigen mobiele telefoon, waarbij het de schakels in de productieketen wil blootleggen en de daarmee samenhangende problematiek. Dit maakt FairPhone zowel het middel als het doel.
Lees meer over dit initiatief op de website van FairPhone.
Ook Jongeren Milieu Actief (JMA) en makeITfair zijn een campagne begonnen om een faire mobiele telefoon op de markt te krijgen. Zij richten zich daarbij op de huidige producenten. Lees meer over dit initiatief op de websites van JMA en makeITfair.
Documaintairemaker Frank Poulsen is afgereisd naar Congo en heeft daar de documentaire Blood in the Mobile gefilmd. Hij laat hierin het verband zien tussen onze mobiele telefoons en het conflict in Congo. Meer informatie over deze documantaire vind je op de website van Blood in the Mobile.