Bijna iedereen op de wereld is een consument van producten die gemaakt zijn van katoen. Helaas zijn er veel misstanden in de katoenteelt. Eerder schreven we al over kinderslavernij in de katoenteelt van Uzbekistan, maar ook in andere delen van de wereld zien we veel treurige verhalen die verbonden zijn met de teelt van ons katoen.
Op dit moment zijn er twee verschillende documentaires over katoen in de maak. Zij belichten beide een andere kant van de katoenteelt.
De eerste documentaire is Thread Documentary. Deze documentaire gaat vooral in op onze gezondheidsaspecten en de milieuvervuiling van de katoenindustrie. Zij stellen dat de katoenteelt één van de meest vervuilende sectoren ter wereld is. Wereldwijd wordt 25% van de gebruikte insecticide en 10% van de pesticide gebruikt in de katoenteelt. Er wordt geschat dat 90% van de gebruikte katoenzaden in de Verenigde Staten genetisch gemodificeerd zijn. Daarnaast wordt er ontzettend veel water verspild en vervuild in de katoenteelt. De trailer van deze documentaire is te zien bovenaan dit bericht. De verwachte première van de Thread Documentary is zomer 2013.
De tweede documentaire is The Cotton Film: Dirty White Gold. De documentaire wordt gemaakt naar aanleiding van berichten van 300.000 Indische katoentelers die zelfmoord gepleegd hebben omdat zij uitzichtloos vast zaten in hun schulden. De centrale vraag in de documentaire is “when you bag a bargain, who pays for it?”. Hieronder zie je de trailer van The Cotton Film: Dirty White Gold.