Iedereen gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Hoeveel ruimte hangt af van iemands consumptiepatroon. Je Mondiale Voetafdruk is het aantal hectares dat jij gebruikt van de oppervlakte van de aarde voor jouw levensstijl. Als we alle bruikbare ruimte op aarde verdelen over alle mensen dan heeft elke bewoner recht op 1,7 hectare. Dat is de grootte van ongeveer drie voetbalvelden. De voetafdruk van rijke landen is veel groter dan die van arme landen. De gemiddelde voetafdruk van een Nederlander is 6,2 hectare.
Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van voedsel een zeer grote invloed heeft op de voetafdruk in Nederland. Meer dan een derde (37%) van de voetafdruk wordt bepaald door voedsel. Vooral het eten van vlees en zuivel vergroot de voetafdruk, met name omdat het verbouwen van voedsel voor vee veel ruimte inneemt. Onderwijs en ontspanning (onder andere recreatie, vakantie en papierverbruik) heeft een aandeel van 29% in de voetafdruk in Nederland. Wonen (onder andere energieverbruik) 18% en verkeer en vervoer 8%.
Je eigen voetafdruk kan je kleiner maken door vaker vegetarisch en biologisch te gaan eten, te besparen op gas en elektriciteit, te letten op verpakkingsmaterialen of het kopen van kleding van natuurlijke materialen (katoen, wol, linnen en zijde).
Door het invullen van de quick scan kun je kijken hoe groot jouw persoonlijke voetafdruk is. Je krijgt dan ook tips om je voetafdruk kleiner te maken. Ook bij het WNF kan je je voetafdruk berekenen.
Het WWF en BioRegional zijn campagnes begonnen om mensen te helpen hun Mondiale Voetafdruk kleiner te maken. Gezamenlijk hebben zij het iniatief ‘One Planet Living‘ opgezet.