Biologische eieren zijn eerlijker dan eieren uit legbatterijen omdat de kippen op een diervriendelijker manier worden gehouden. Biologische eieren zijn daardoor in prijs ook duurder dan een legbatterij ei. Gemiddeld levert een biologisch ei 7 eurocent meer op. Fraude kan daarom lucratief zijn.
RIKILT, onderdeel van Wageningen UR, heeft een methode ontwikkeld om biologische eieren te onderscheiden van andere eieren. De methode werkt op basis van een fingerprint van inhoudsstoffen van het ei. De test bij eieren meet het gehalte aan carotenoïden (geelpigmenten) in het ei. Doordat biologische kippen ander voer krijgen dat zonder kunstmest is geteeld, verschillen de waarden van deze metingen tussen verschillende eisoorten.
De achterliggende techniek is goed bruikbaar voor gelijksoortige doeleinden bij andere producten. De fingerprints van authentieke biologische producten worden vergeleken met een brede selectie van vergelijkbare reguliere producten en de gegevens worden opgenomen in een database. De onderzoekers bij RIKILT ontwikkelden een statistisch model dat de fingerprint van een nieuw monster vergelijkt met die van monsters in de database. Zo kan een uitspraak worden gedaan of een nieuw product qua samenstelling op die van biologische of reguliere producten lijkt. De eerste resultaten van methoden die biologische melk, biologische ham, BOB (beschermde oorsprongsbenaming) kaas, en de geografische herkomst van boter en olijfolie onderscheiden zijn reeds gepubliceerd en of gepresenteerd. Momenteel wordt gekeken naar verdere ontwikkeling van deze methode onder andere voor gebruik voor het herkennen van biologisch veevoer, wilde versus kweekvis en duurzame palmolie.
In de publicatie EGGSPECTATION kunt u meer lezen over de analytische test om biologische eieren te verifiëren.